ISSN 2085-5842
Vol. 2 / No. 2 / Published : 2010-11
Related with : Scholar Yahoo! Bing
Original Article :
Perubahan patologi kulit ikan gurami (osphronemu gouramy) akibat infestasi lernaea cyprinacea pada derajat infestasi yang berbeda
Author :
- Gunanti Mahasri *1
- Putri Desi Wulan Sari*2
- Setiawan Koesdarto*3
- Fakultas Perikanan dan Kelautan Universitas Airlangga-Kampus C Mulyorejo - Surabaya
- Fakultas Perikanan dan Kelautan Universitas Airlangga-Kampus C Mulyorejo - Surabaya
- Fakultas Kedokteran Hewan Universitas Airlangga -Kampus C Mulyorejo - Surabaya
Abstract :
The development of fish consumption in Indonesia was promising increasingly and growing very rapidly. One of the priority commodities in the development of aquaculture subsector was the gourami (Osphronemus gouramy). Many factors must be faced in the cultivation of gouramy, including the problem of fish diseases caused by Lernaea cyprinacea. The aim of this research is to find out the description of anatomic pathology and histopathology of gouramy which infested by L. cyprinacea at different degrees of infestation. This research uses descriptive method. The research showed that the gouramy integument which infested by L. cyprinacea at low, moderate and heavy infestation cause moderate until heavy defect with 2.48; 2.42 and 2.32 in reaverage scoring. Hence, accordance with pathological anatomy, L. cyprinacea infestation caused necrotic nodules, lesion which covered by exudate and haemorrhage. While the histopathology of the integument changes found were inflammatory cell infiltration, congestion and haemorrhage in the low, moderate and heavy infestation.
Keyword :
Gouramy, Lernaea cyprinacea, anatomic pathology, histopathology ,
References :
Archive Article
Cover Media |
Content |
Volume : 2 / No. : 2 / Pub. : 2010-11 |
- The Use Of Sand Substrate As Media For Tiger Shrimp (penaeus Monodon) Post Larva Rearing
- The Production Of Superoxide From Shrimp Penaeus Monodon Hemocyte As An Stress Indicator On The Intensive Culture
- Isolation Of Aeromonas Hydrophila From Diseased Shrimp Penaeus Monodon Cultured In Traditional Ponds
- Efek Ph Pada Air Pemeliharaan Ikan Mas Cyprinus Carpio Terhadap Pertumbuhan Bakteri Aeromonas Hydrophilla
-
Penambahan Ekstender Madu Dalam Proses Penyimpanan Sperma Beku terhadap Motilitas Dan Viabilitas Spermatozoa Ikan Komet (carassius auratus Auratus)
- Penentuan Faktor Pengelolaan Tambak Yang Mempengaruhi Produktivitas Tambak Kabupaten Mamuju, Provinsi Sulawesi Barat
- Kultur Sel Otak Ikan Kerapu Bebek (cromileptes Altivelis) Dengan Menggunakan Media L-15, Mem Dan Tcm
- Efektivitas Penggunaan Whole Cell Dari Vibrio Alginolyticus Sebagai Vaksinoral Melalui Artemia Pada Benih Ikan Kerapu Tikus (chromileptes Altivelis)
- Isolasi Bakteri Indigen Sebagai Pendegradasi Bahan Organik Pada Media Pembenihan Ikan Lele Dumbo (clarias Sp.) Sistem Resirkulasi Tertutup
- Perubahan Patologi Kulit Ikan Gurami (osphronemu Gouramy) Akibat Infestasi Lernaea Cyprinacea Pada Derajat Infestasi Yang Berbeda
- Pengaruh Pemberian Berbagai Jenis Pakan Terhadap Pertumbuhan Dan Tingkat Kelulushidupan Ikan Silih (macrognathus Aculeatus)
- Kemampuan Reproduksi Daphnia Magna Jantan Hasil Induksi Logam Berat (cd, Pb) Dan Pestisida Diazinon
- Penambahan Suplemen Madu Dalam Pakan Guna Meningkatkan Pertumbuhan Dan Kelulushidupan Benih Lobster Air Tawar Red Claw (cherax Quadricarinatus)
- Sargassum Sp. Sebagai Biokontrol Terhadap Kandungan Logam Berat Timbal (pb) Yang Terserap Oleh Kerang Darah (anadara Granosa)
- Efektifitas Bakteri Pseudomonas Sebagai Pengurai Bahan Organik (protein,karbohidrat,lemak) Pada Media Air Limbah Pembenihan Ikan Lele Dumbo (clarias Sp.) Sistem Resirkulasi Tertutup
- Obyek Kesukaan Untuk Penempelan Telur (oviposisi) Ektoparasit Argulus Japonicus
- Kondisi Muara Porong Berdasarkan Indeks Klorofil-a Dan Total Suspended Solid (tss)
- Pengaruh Pemberian Beberapa Bakteri Terhadap Kelangsungan Hidup Benih Ikan Lele Dumbo (clarias Sp)
- The Effect Of Using Kombucha On Crude Protein And Crude Fiber Contents In Water Hyacinth (eichornia Crassipes) Fermentation
|